Fiskräkning i Sågkvarnsbäcken

Länsstyrelsen vill få koll på miljön i Sågkvarnsbäcken som mynnar i Unden. Därför har de satt upp en kamera, den går att nå via webben så att en kan se fisken. Bäcken gjordes i ordning 2008 så att öringen skulle kunna klätta upp och leka och en del i uppföljningen är att övervaka bäcken för att se resultatet. Kameran är stängd under vintern men är tänkt att slås på igen till våren. Det är inte bara fisk som fångas utan även uttrar, bävrar och flygänder. Det lär även ha flutit förbi en borttappad badring som fångats i en av i filmerna. Alla fiskar verkar inte fastna på bild eftersom nettot (antalet fiskar som går upp- respektive nerströms) inte går jämnt upp. En förklaring kan vara att några fiskar stannar i Sävsjön, en annan som sagt att fisken lyckas snirkla sig förbi kameran. Fisk som borde vara för stor för att ta sig upp i bäcken fångats på bild, till det finns ingen bra förklaring, men kameran har ändå lyckats fånga en och annan välväxt fisk.

Det ska bli spännande att följa kameran med tiden, när den gått ett tag och det går att göra jämförelser år från år.

Läs mer:

Fiskdata.se
NA: Fiskräknare visade fiskar som gick på torra land 2018-12-27
SVT: Nu räknas lekande öringar i Laxå 2018-11-06

Kommentera