Röda näckrosor

Igår såg jag ett norskt program om de röda näckrosorna. Det har nu gått över 160 år sedan de ”upptäcktes” av Bernhard Agaton Kjellmark. Det var knappast så att de var okända för de som levde nära näckrosorna runt och i närheten av tjärnarna, de bara fanns där. Fram till 1905 hade dock ryktet gått och botaniker, trädgårdsentusiaster och andra hade varit där och plockat så många plantor att de var på väg att försvinna, näckrosorna blev fridlysta och det blev förbjudet att ta sig ut i sjön.

Nu är det så att de röda näckrosorna inte är unika för Tiveden. Den röda färgen är en mutation som kan uppstå från vita näckrosor och de finns bland annat i ett par områden i Norge också. Där har de lyckats föröka den röda näckrosen, vilket inte är helt lätt, och återplanterat i tjärnar och sjöar där det är dokumenterat att den tidigare funnits.

Fridlysning av näckrosorna i Fagertärn

Länkar:
Länsstyrelsen om Fagertärn
Tiveden.se om Fagertärn
Wikipedia om fagertärn

Sydnärkenytt: Nu blommar de röda näckrosorna 2020-07-22

Aftenbladet: Ikke så sjeldne likevel? 2009-12-11
Fredrikstad Blad: Sjelden vannlilje i Fredrikstadmarka 2009-12-03
NRK: Unik vannlilje reddet fra utryddelse 2013-07-16

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.