Gruvbrytning eller ej?

Jag har funderat en hel del kring det där att motsätta sig gruvbrytning när en till stor del är beroende av de produkter som kräver utvinning. Det är lätt att tänka att det är klart de där människorna måste stå ut med lite gruvverksamhet om de och vi ska kunna använda slutprodukten. När det kommer till ens egen bakgård blir det inte lika enkelt längre, det är ju vår natur som riskerar förstöras, vårt vatten som riskerar förorenas!

Gruvindustrin har en särställning och det är inte så konstigt eftersom det är en av de viktigaste industrierna i Sverige, det ger arbetstillfällen och inkomster genom export. Samtidigt är det en industri med miljörisker, hur försiktig en än är så blir det inverkan på naturen i form av ett hål. I de bästa av världar. Tyvärr är det många företag som struntar i miljöhänsyn och bara ser vinstchansen.

Tänker en till miljöhänsyn så är svaret inte heller helt enkelt på papperet. Kobolt som är en av mineralerna som företaget hoppas hitta är viktigt vid tillverkning till exempel av mobiltelefoner. Mycket av den kobolt som används utvinns riktigt smutsigt och påverkar människornas hälsa. Varför inte starta en ny gruva i Sverige där det finns möjlighet att bygga en ”ren” gruva från början? Jo, för att som det är nu ställs inga allvarligare krav på gruvbolagen och de har i princip inget ansvar om det skulle hända något. Skulle företaget råka gå i konkurs och försvinna så finns ju inget företag att ställa till svars.

Jag måste motvilligt erkänna att hela debatten gjort att jag börjat fundera över hur jag använder mina elektronikvaror. Slit och släng är en gammal klyscha som stämmer allt för väl med hur elektronik hanteras idag. Mobiler har en livslängd på två år om du inte nöjer dig med att använda den till att ringa med. Enklare telefoner kan vara dyrare än att köpa en smartphone. Datorer har en avskrivningstid på tre år och då är det ändå på gränsen att alla program går att använda om en använder datorn på jobbet och behöver specialprogram.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.