John Bauer

John Bauer bodde aldrig i Tiveden, han föddes i Jönköping och studerade och bodde i Stockholm. Hans troll- och skogsillustrationer sägs vara inspirerade av den stora skogen i norr. Därför har jag valt att studera hans liv och dramatiska död lite närmare.

Han föddes den 4 juni 1882 i Jönköping och dog den 20 november 1918 på Vättern. John Bauer var konstnär, målare och illustratör. Han är mest känd för illustrationerna till de tidiga upplagorna av Bland tomtar och troll.

När han var sexton år flyttade han till Stockholm för att studera konst, bland annat på Konstfack. Han träffade sin blivande hustru Esther Ellqvist vid Kungliga akademien för de fria konsterna där de båda var elever. De gifte sig 1906 i Gränna.

John Bauer gjorde tidigt resor som påverkade hans konst. Han reste till Lappland, Tyskland och Italien. Han målade mest akvareller men även olja och väggmålningar (fresk). Resan till Lappland gjorde han 1905, den var viktig för hans framtida arbete. Han tog foton som han använde som förlagor till sina illustrationer och redskap, dräkter och föremål därifrån återfinns i dem. Ren- och vargskinn återkommer i trollens klädnad: detaljer i luvorna, pjäxorna, de breda bälten trollen bär där den krumma kniven hänger.

År 1907 började han att illustrera sagosamlingen Bland tomtar och troll och räknades snart som Sveriges främste sagotecknare.

John Bauer omkom tillsammans med sin hustru och deras son Bengt (”Putte”) när ångbåten Per Brahe förliste på Vättern utanför Hästholmen 1918.

Källa:
Wikipedia

Relaterade bilder:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.