Höskallran har jag sett ofta, särskilt de runda, skallrande frökapslarna men jag har inte haft något namn på dem. Inte förrän nu när jag skulle lägga upp bilden här och sätta namn på den 🙂 Det var inte lätt att hitta rätt, först hamnade jag på olika kovaller,sedan på Kung Karls spira innan jag till slut hittade rätt – tror och hoppas jag. Har du ett bättre namn får du gärna höra av dig!

Höskallran tillhör familjen Snyltrotsväxter, den var tidigare placerad i familjen Lejongapsväxter och den liknar ju lejongap litegrann.

När höskallrans frukter mognat ligger fröna och skramlar runt inne i de torra kapslarna, förr var det ett tecken på att det var dags att skörda höet. Därav namnet.

Höskallran är en halvparasit, att det inte är en helparasit kan man se på bladens gröna färg. Färgen visar att den i åtminstone viss mån själv kan tillverka sin näring med hjälp av sitt klorofyll. Rötterna fäster på omgivande växtrötter där den stjäl deras näring. Den föredrar rågrötter. Fröna är giftiga och illasmakande vilket kan påverka bröd och annat där råg används om det ramlar i frön vid skörden.

Den har en släkting, ängsskallra, som skiljer sig genom mörkare stödblad och ljusare blå överläppsflikar.

Växten är giftig. Den innehåller glykosiden rhinantin. Främst är det djur på bete som kan drabbas, symtomen är kolik, blodig diarré, njurpåverkan, kramper, kastning, störningar i puls och andning och död via andningsförlamning.

Källor:
http://www.oppetarkiv.se/video/1322918/uti-var-hage-avsnitt-7-av-12 Hämtat 2015-09-02
http://www.gschmidt.se/Roro/Roros_flora/H/Hoskallra/Hoskallra.html Hämtat 2015-09-02
https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6skallra Hämtat 2015-09-02
http://www.sva.se/djurhalsa/fodersakerhet/giftiga-vaxter-a-o/hoskallra Hämtat 2015-09-02
http://runeberg.org/nordflor/122.html Hämtat 2015-09-02
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/rhina/rhinser.html Hämtat 2015-09-02

Relaterade bilder:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.