Brännässla (Urtica dioica)

Brännässlor kan man hitta lite varstans, inte minst på gödselstackar. De är rika på vitamin A, och C och mineralerna järn, kalium, mangan och kalcium och en soppa på späda skott om våren är en riktig delikatess! Man kan också göra saft av brännässlor, och de används inom folkmedicinen. Brännässlor kan användas invärtes vid anemi, ödem och diabetes och de kan användas utvärtes vid reumatiska åkommor. Man kan använda hela växten, vid invärtes användning är ovanjordsdelen blodbildningsökande, urindrivande och svagt blodsockersänkande. Vid utvärtes användning ökar den hudgenomblödningen.

Brännässlan är värdväxt för flera insekter, till exempel nässelfjäril. På sommaren kan man se blommorna fulla av fjärilslarver som äter upp sig inför puppstadiet.

Källor:
Wikipedia 2015-08-16

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.